El-Erian: Doların hızlı yükselişi kötü haber

doların hızlı yükselişi kötü haber
Bu Makalede Neler Var?

2022 boyunca, dolar hariç tüm büyük para birimleri gibi, İngiliz sterlini de kuşatma altında kaldı. Ve durum geçtiğimiz hafta dramatik bir şekilde kötüleşti, çünkü İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss, ekonomik büyümeyi artırmak için bir harcama planı açıkladı.

Yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artışlarının işini geri alacak, yalnızca en büyük vergi kesintileri de dahil olmak üzere 50 yılda görülen harcama planına 45 milyar pound’luk yeni borç gerektireceğinden planın sadece enflasyonu kötüleştireceğinden korkuyorlar.

Geçen hafta yeni mali önlemlere piyasaların olumsuz tepkisine rağmen, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, vergi kesintilerinde “daha fazlasının geleceğini” söyleyerek, pound’u Pazartesi günü ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye düşürdü. Bir zamanlar egemen olan İngiliz sterlini, dolar karşısında bu yıl% 21’den fazla düşmüştür ve mücadele eden tek yabancı para birimi değildir. Japon Yeni de yaklaşık% 20, Euro ve Tayland bahtı ise her ikisi de% 15’ten fazla düşüş yaşadı.

Federal Reserve’in agresif faiz artışları, Avrupa’nın enerji krizi ve Çin’in COVID karantinaya alma politikaları nedeniyle dolar, 2022’de hüküm sürdü.

Fortune’un daha önce bildirdiği gibi, zor ekonomik zamanlarda sermayelerini korumak isteyen yatırımcılar, ABD ekonomisinin “en temiz kirli gömleği” olduğu için yeşil kağıt parayı güvenli liman olarak görüyorlar, Bailard’in servet yönetimi firması baş yatırım sorumlusu Eric Leve’ye göre.

Ancak ekonomistler, doların gücünün küresel ekonomi için de kabus olabileceği konusunda uyarıyorlar. Cambridge Üniversitesi Queens Koleji Başkanı Mohamed El-Erian, CNBC’ye Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Net olan şey, getirilerde acımasız bir artış ve doların acımasız bir değer kazancı var. İkisi de şirketler ve ekonomi için kötü haber” dedi.

“Son zamanlarda doların bu son yükselişi gerçekleşiyor çünkü biz güvenli limanız ve bu durumun bir sonucu olarak para birimimiz daha güçlü hale geliyor,” dedi.

Güçlü dolar: Küresel bir yıkım topu

Bu, El-Erian’ın yükselen ABD dolarının olası felaketli sonuçları konusunda uyarıda bulunduğu ilk kez değil.

El-Erian, 6 Eylül tarihli Washington Post köşe yazısında, güçlü bir doların “karışık bir nimet” olabileceğini açıkladı. Bir yandan, yeşil paranın gücü ABD enflasyonunu azaltmaya yardımcı olurken, aynı zamanda doların sürekli güçlü kalması durumunda, gelişmekte olan ülkelerin dolar cinsinden borçları maliyetleri arttığından iflas edebilir.

Bu, 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizinde de olduğu gibi gerçekleşti. Orta ve Güney Amerika’daki gelişmekte olan ülkeler, 1970’ler boyunca düşük faiz oranlarıyla dolar cinsinden milyarlarca lira borç topladılar. Ancak, ABD enflasyonla mücadele için 1982’de faiz oranlarını büyük ölçüde artırdığında, borç maliyetleri arttı ve Latin Amerika’yı Federal Reserve’e göre bir “kayıp on yıl”a sokan bir krize yol açtı.

El-Erian, 6 Eylül’deki Washington Post’ta yayımlanan bir makalesinde, güçlü bir doların “karışık bir nimet” olabileceğini açıkladı. Bir yandan yeşil sertliğin gücü, ABD enflasyonunu azaltmaya yardımcı olurken, diğer yandan doların kalıcı olarak güçlü kalması durumunda, dolar cinsinden borçları artan gelişmekte olan ülkeleri iflasın eşiğine getirebilir.

Bu, 1980’lerin Latin Amerika borç krizinde tam olarak yaşandı. Orta ve Güney Amerika’daki gelişmekte olan ülkeler, 1970’ler boyunca düşük faiz oranlarıyla dolar cinsinden milyarlarca lira borç biriktirdi. Sonra, ABD 1982’de enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını dramatik bir şekilde artırdığında, borç maliyetleri yükseldi ve Latin Amerika’yı “kayıp on yıl” krizine sürükledi, Federal Rezerv’e göre.

Ve El-Erian, güçlü bir doların gelişmekte olan ekonomiler dışında da bir dizi yıkıcı etkiye sahip olabileceği konusunda uyarıyor.

ABD doları ne kadar uzun ve yüksek bir süre diğerlerinin üzerinde yükselirse, küresel stagflasyonun daha uzun süreli riski, gelişmekte olan dünyadaki borç sorunları, sınır ötesi mal akışına daha fazla kısıtlama, hassas ekonomilerde daha fazla siyasi çalkantı ve daha büyük jeopolitik çatışmaların riski o kadar artar” diye yazdı Washington Post’taki makalesinde.

El-Erian, Pazartesi günü de, ABD dolarının son dönemdeki gücünün, küresel bir durgunluk olasılığını “rahatsız edici derecede yüksek” kılan üç temel paradigm değişikliğine eklediğine dikkat çekti.

Üst düzey ekonomist, bu değişiklikleri hafta sonu yayımlanan son Bloomberg makalesinde ele aldı.

İlk olarak, dünya çapındaki merkez bankalarının, enflasyonla mücadele etmek için destekleyici politikalardan kısıtlayıcı politikalara hemen hemen aynı anda geçtiğini belirtti. İkinci olarak, dünya ekonomik büyümesinin, ABD, AB ve Çin gibi dünyanın en önemli üç ekonomisi de ivme kaybetmeye devam ederken “önemli ölçüde yavaşladığı” açıkladı.

Son olarak, Mohamed El-Erian, ABD dolarının güçlü olması durumunda finansal piyasalar ve dünya ekonomisi için ciddi riskler olabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, dünya ekonomisinin geleceğine dair endişelerini dile getirmekte ve küresel ekonominin önündeki engelleri aşmak için politika yapıcıların etkili çözümler bulmaları gerektiğini savunmaktadır.

Paylaş

Facebook
Twitter
LinkedIn
İzzettin Kutlubay
İzzettin Kutlubay

İzzettin, Dolar Yorumları şirketinde uzman analist olarak çalışmaktadır. Uzun yıllardır finansal piyasalarda deneyimli bir yatırımcı ve analist olarak, güncel ekonomik olayların ve politikaların etkilerini inceler ve yatırımcılar için doğru zamanlarda doğru yatırım kararları almalarına yardımcı olur.

Abone olun
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments