USD Tahmini – USD Yükselir mi Yoksa Düşer mi?

Bu Makalede Neler Var?

Düşen bir dolar, yükselen emtia fiyatları dahil, enflasyon için yeni riskler getirebilir. ABD doları 2022’nin büyük bir bölümünde altın gibi parladı ve yükselen faiz oranlarının desteğiyle son iki on yılın en güçlü dalgasını sürdürdü.

Ancak yılın sonuna doğru, gelgit doların aleyhine dönüyor gibi görünüyor ve yatırımcılar 2023’e bakarken zayıflayan dolar, zaten belirsiz olan enflasyon görünümünü karmaşıklaştırabilir. Morgan Stanley Wealth Management‘dan baş yatırım sorumlusu Lisa Shalett, “Dolara dikkatlice bakmamız gerekiyor. Dolar zirve noktasına doğru ilerliyor. Eğer dolar sert bir şekilde tersine dönerse, Fed için bir sorun olur” diyor.

2022’nin büyük bir bölümü, diğer önemli para birimlerine karşı ABD doları için tek yönlü bir biletle geçti.

Orta Ocak’taki düşük seviyesinden Eylül’deki zirvesine kadar, ABD Doları Para Birimi Endeksi, hisse senetleri ve tahvillerde çift haneli düşüşlere karşı neredeyse %22 arttı.

Ancak son aylarda, ateşi sönen kırmızı sıcak enflasyon işaretleri ve Fed’in faiz artışlarının hızını yavaşlatacağı beklentisiyle, dolar kazançlarının bir kısmını geri verdi.Dolar endeksi, önemli para birimleri sepetine karşı önceki çeyreğin sonunda 114,78 ile 52 haftalık bir zirveye ulaştıktan bu yana neredeyse %9 düştü ve yakın zamanda 104 seviyesinde kapandı. Morningstar ABD Piyasa Endeksi’nin %17,5’ten fazla kaybına karşılık, yılın başından beri hala %8’den fazla arttı.

Dolar 2022’de Neden Yükseldi?

Dolar Tahmini

Fed’in 40 yılda en hızlı ve en agresif faiz artışı serisi, doları ateşledi. Faiz oranlarının yönüne yakından bağlı olan para birimi, yabancı yatırımcıların daha yüksek getiri ve güvenli liman arayışlarıyla ABD Hazine Bonolarına ve dünya rezerv para birimine yönelmeleri nedeniyle, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından sonra yükseldi.

Ancak yükselen dolar, euro, Japon yeni ve İngiliz sterlini de dahil olmak üzere diğer dünya para birimlerini sarsarak düşürdü.

Doların 2023’te Neler Olacağı?

Düşen dolar, artan emtia fiyatları da dahil olmak üzere enflasyon için yeni riskler getirebilir. ABD doları, yükselen faiz oranlarına dayalı olarak son 20 yılın en güçlü yükseliş dalgasıyla altın dönemini geçirdi.

Ancak yıl sonuna doğru, doların aleyhine dönüş yaptığı ve yatırımcıların 2023’e bakarken, zayıflayan doların zaten belirsiz olan enflasyon görünümünü karmaşık hale getirebileceği ortaya çıkıyor.

Dolara dikkatli bakmamız gerekiyor,” diyor Morgan Stanley Wealth Management’in baş yatırım sorumlusu Lisa Shalett. “Dolar zirveye doğru ilerliyor. Eğer dolar sert bir şekilde düşerse, bu Fed için bir sorun olur.

2022’nin büyük bir bölümünde, ABD doları diğer major para birimleri karşısında tek yönlü bir yükseliş gösterdi. Ocak ortasındaki düşük seviyesinden Eylül’deki zirvesine kadar, ABD Doları Para Birimi Endeksi, hisse senetleri ve tahvillerde çift haneli düşüşlere karşı neredeyse %22 oranında yükseldi.

Ancak son birkaç ayda, dolar, kızgın enflasyonun yatıştığına dair işaretler ve Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatacağı beklentisiyle kazanımlarının bir kısmını geri verdi.

Dolar endeksi, major para birimleri karşısında doları ölçen endeks, üçüncü çeyreğin sonunda 52 haftalık bir yüksek olan 114.78’e ulaştıktan bu yana neredeyse %9 düştü ve son kapanışında 104 seviyesindeydi. Yıl başından bu yana %8’den fazla yükselirken, Morningstar ABD Piyasa Endeksi’ndeki %17,5’lik kayba kıyasla hala yukarıda kalmaya devam ediyor.

Dolar 2022’de Neden Yükseldi?

Doların rallisini besleyen, Fed’in 40 yıldaki en hızlı ve en agresif faiz artırımı serisiydi. Faiz oranlarının yönüyle sıkı sıkıya bağlı olan para birimi, yabancı yatırımcıların daha yüksek getiri arayan ve güvenli bir sığınak arayanlar ABD Hazine Bonoları ve dünya rezerv para birimi olan dolara dönmeleriyle yükseldi. Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından sonra ortaya çıkan durum, bu trendi hızlandırdı.

Neden Dolar 2022’de Yükseldi?

Doların rallisini güçlendiren şey, Fed’in 40 yıldaki en hızlı ve en agresif faiz artışı serisiydi. Faiz oranlarının yönüyle yakından bağlantılı olan para birimi, yabancı yatırımcıların yüksek getiriler ve güvenli liman arayışı nedeniyle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ABD Hazinesi ve dünya rezerv para birimine yönelmesiyle uçtu.

Ancak, yükselen enflasyonun yavaşlaması ve Fed’in faiz artışlarının temposunu yavaşlatacağı beklentileri ile birlikte son birkaç ayda dolar bir kısmını kaybetti. Dolar endeksi, önemli para birimlerine karşı doların değerini ölçen, üçüncü çeyreğin sonunda 52 haftalık bir yüksek olan 114,78’e ulaştıktan sonra yaklaşık %9 oranında düştü ve son zamanlarda 104 seviyesinde kapandı. Bu, Morningstar ABD Piyasa Endeksi’ndeki %17,5’lik kayba kıyasla yılın başından bu yana hala %8’den fazla yükselmiş durumda.

Yatırımcılar, dünya genelinde performansı daha yüksek olan hisse senedi piyasalarını keşfetmekle kendilerini tebrik edebilirler, ancak hala dolar cinsinden ABD piyasasının gerisinde kaldılar,” diyor Leuthold Group’taki araştırma ve hisse senetleri direktörü Scott Opsal.

2023’te Doları Zayıflatan Şeyler Neler Olabilir?

Son haftalardaki hızlı ve keskin düşüş, yatırımcılar için doların ne kadar düşebileceği ve bunun ne anlama gelebileceği konusunda piyasa gözlemcilerinin dikkatini çekti.

Doların düşmesindeki ana neden, enflasyonun zirvesine ulaştığına dair kanıtlara karşılık olarak Fed politikası konusundaki değişen beklentilerdir. Bu, yatırımcılar arasında Fed’in ikinci çeyrekte faiz artışlarını durduracağına ve 2023’ün sonunda faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair bir inanç oluşmasına yol açtı. Kasım ayında, beklentilerin ötesinde düşük bir enflasyon raporuyla birlikte dolar, Mart 2009’dan bu yana en büyük iki günlük düşüşü kaydetti ve ay içindeki performansı 12 yılın en kötü aylık performansını gösterdi. İyileşen enflasyon raporlarının büyük bir faktörü, son altı aydaki enerji maliyetlerinin düşmesiydi.

Zayıf Doların Olumsuz Etkileri

Zayıf dolar sadece yüksek emtia fiyatlarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda ithal edilen ürünlerin fiyatlarını da yükseltir. Bu durum tüketici harcamalarındaki baskıları artırır ve daha yüksek ücret taleplerine neden olabilir. Planladığınız yurtdışı gezisi birden daha pahalı hale gelir çünkü yurtdışı para birimleri toparlanır ve yabancı hizmetlerin ve ürünlerin maliyeti artar.

Aynı zamanda, ABD şirketleri müşterilere fiyat artışlarını daha zor geçirebildikleri için marj ve kazançları baskı altında kalabilir.

Zayıf dolar altında “yabancı varlıklar daha iyi performans gösterecek,” diyor Opsal, ve sabit getirili varlıklar fayda sağlayacak. “ABD borsası için zor olacak.”

Ancak artıları da var. Zayıf dolar ihracatçılar için bir fırsat olacak. Bu yıl döviz kurlarının olumsuz etkilerinden muzdarip çok uluslu ABD merkezli şirketler rahatlama sağlayacak. Ayrıca, ortalama olarak 10 ila 11 kat kazanç üzerinden işlem gören uluslararası hisselerin cazip fırsatlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar, ABD hisselerinin yaklaşık 18 katına göre daha yüksek getiriler görebilirler.

Paylaş

Facebook
Twitter
LinkedIn
İzzettin Kutlubay
İzzettin Kutlubay

İzzettin, Dolar Yorumları şirketinde uzman analist olarak çalışmaktadır. Uzun yıllardır finansal piyasalarda deneyimli bir yatırımcı ve analist olarak, güncel ekonomik olayların ve politikaların etkilerini inceler ve yatırımcılar için doğru zamanlarda doğru yatırım kararları almalarına yardımcı olur.

Abone olun
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments